Спельта (dinkel в Німеччині, камут в США, полба) - загальна назва групи особливих видів пшениць з ламким колосом і плівчастим зерном - напівдиких, - умовно кажучи прародителів, - усіх сучасних пшениць твердих і м'яких сортів. Є думка, що первісний хромосомний набір спельти настільки відрізняється від пшеничного, що отримати останній було неможливо без застосування методів генної інженерії більше дев'яти тисяч років тому. Згодом пшениця і спельта співіснували, не схрещуючись між собою. Саме завдяки первозданному хромосомному набору остання зберігла свої дієтичні властивості.
Спельта - справжня знахідка для страждаючих алергією на пшеничну клeйковину (глютен). Звісно, у спельті він теж є, однак іншого складу, і продукти зі спельти чудово засвоюються доброю половиною тих, хто страждає на неререносимість продуктів з пшениці.
Майже повна відмова людства протягом останніх 200-300 років від вирощування спельти і полби на користь голозерних пшениць мала об'єктивним підгрунттям промислову революцію. Високи темпи індустріалізації вимагали великої кількості дешевих продуктів для мільйонів працівників.
Врожайність нових сортів звичайної пшениці виявилася в три рази вище, ніж у її прародительки - спельти. Вимолочувати зерно, не зрощене тепер із плівковими оболонками, стало незрівнянно простіше, але разом з цим знизився вміст заліза, завжди дефіцитного в організмі людини. До того ж поширилося таке вже згадане явище, як алергія на глютен (клейковину), що міститься в пшениці.
На щастя, в останні часи в світі і в Україні прийшло розуміння важливості відрождення виробництва продуктів зі спельти. Для її вирощування не потрібні мінеральні добрива, тому в ній немає канцерогенів і інших шкідливих речовин, проте більше, ніж у пшениці, заліза, білка, клітковини, вітамінів групи B. Спельта - це дієтичний продукт, при її вживанні менше відчувається голод за рахунок довготривалої переробки організмом вуглеводів.
Спельта - ідеальний харчовий продукт для раціонального і збалансованого харчування, природний ресурс, який зміцнює імунну систему. Особливо корисна спельта для хворих на цукровий діабет і при порушеннях роботи підшлункової залози, для нормалізації роботи ендокринної, серцево-судинної і травної систем, при гіповітамінозі, анемії, синдромі хронічної втоми, підвищених фізичних та розумових навантаженнях.
Каша зі спельти має виражений пшеничний смак з легким горіховим відтінком. Власний смак спельти виражений неяскраво, і вона чудово розкриває смакові якості супутніх продуктів - і як гарнір до м'яса і риби, і як самостійне блюдо з овочами, і як альтернатива рису в плові і різотто.
Каша з подрібненої спельти найдрібнішої фракції (п'ятий номер, 1 мм) - смачніше за звичну манну за рахунок горіхового відтінку смаку і негомогенної структури. Борошно зі спельти відрізняється підвищеним вмістом клейковини і дуже високою білизною, тісто виходить більш пластичне. І оболонка, і саме зерно багате корисними мікроелементами і вітамінами, тому від способу помелу цінність спельти не знижується. Пробні випічки в пекарні нашого підприємства показали, що хліб зі спельти має чудоі смакові якості; особливо ефективне використання борошна зі спельти при виготовленні піц, печива та інших кондитерських виробів.
Для нас, як для переробника, використання спельти - це не тільки впровадження нових технологій, але перш за все можливість надати людям той продукт, якого потребує їх організм.